Katsoin tänä aamuna Lesbian Answers -videoita. Videolla minun ikäiseni amerikkalainen lesbo vastailee ihmisten kysymyksiin homoudesta. Tyttö on karismaattinen ja itsevarma puhuja, ja hänellä on painavaa sanottavaa, vastaus tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Minusta sellainen itsevarmuus on hämmentävää. Mistä hän voi muka niin varmasti tietää? Hyvin monet homo-/biseksuaalit puhuvat kuin olisivat seksuaalisuustutkimuksen asiantuntijoita: ikään kuin se, että he itse edustavat jotakin seksuaalivähemmistöä, tarkoittaisi, että he tietäisivät kaiken seksuaalisuuden moninaisuudesta. Monet syyttävät homofobisia heteroita kapeakatseisuudesta, mutta itse yrittävät yleistää omat kokemuksensa homoudesta kaikkia homoja koskeviksi.

Monet "totuudet" seksuaalisesta suuntautumisesta vaikuttavat pikemminkin hieman keinotekoisilta argumentaatioaseilta homofobiaa vastaan. Muun muassa seuraaviin tulee törmättyä usein, ja aina mietin, mihinköhän puhuja mahtaa väitteensä perustaa: 

1. Homous on synnynnäistä.

2. Seksuaalinen suuntautuminen on pysyvä ominaisuus.

3. Omaan suuntautumiseensa ei voi itse vaikuttaa.

4. Kukaan ei ole 100% hetero tai homo.

Pyrin itse ottamaan maltillisesti kantaa tällaisiin asioihin. Minulla on toki itselläni jonkinlainen kokemus oman seksuaalisuuteni luonteesta ja kehittymisestä, mutta ei minulla ole mitään valtuuksia sanoa, että kokemukseni olisi mitenkään yleistettävissä. Jos maailma olisi LGBT-ihmisten suhteen ideaalitilassa, eikä queeriydessä olisi sen ihmeteltävämpää kuin vasenkätisyydessä, noidenkaltaisia väitteitä ei tarvitsisi julistaa tunteen palolla. Ei haittaisi, ettei tietäisi, voiko homoseksuaalisuus olla valinta, sillä kenenkään kanssa ei tarvitsisi käydä väittelyä homouden hyväksymisestä.